Ořechy nejen na pečení
Když se řeknou ořechy, většina z nás si vybaví Vánoce, Velikonoce či jiné významné svátky a s nimi spojené cukroví, jehož velkou část tvoří právě ořechy. Někteří si ale vybaví také další způsob jejich zpracování. A to do tekuté podoby. Ano, řeč je o ořechovce.
Nejkvalitnější mok tohoto druhu připravíme výhradně z ořechů ve stádiu takzvané mléčné zralosti. To znamená v době, kdy jsou ještě měkké a zelené. Plody na ořechovku tedy sklízíme podstatně dříve než ty určené na pečení. V Čechách i na Moravě se jedná vlastně o tekutý poklad, k jehož výrobě se dochovala spousta stoletých receptur. Panáček denně podpoří zdraví, trávení a také chuť k jídlu.
Jak již bylo řečeno, základem jsou vlašské ořechy v mléčné zralosti. Té dosahují pouze několik dní v roce, je proto vcelku složité se do tohoto období trefit. Pokud se ale povede, určitě nebudete litovat. K jejich trhání budete potřebovat žebřík, protože spadané na zemi je nenajdete.
Nasbírané ořechy rozpůlíte, naložíte do velké lahve a zalijete je tuzemákem. Směs poté dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody, a to do té míry, aby ořechy byly zcela ponořené. Volně zavíčkujte a nechte 4 až 6 týdnů ležet při pokojové teplotě. Jedná se o proces zvaný macerace během něhož tekutina získá hnědou barvu.
Obsah se poté scedí přes plátno, ořechy vyhoďte a tekutinu svařte, přidejte cukr, vodu, hřebíček, skořici, muškátový oříšek, kandovanou kůru a provařte. Po odstavení nechte odležet, koření se krásně rozvoní, poté sceďte a nalijte do lahví, které uzavřete a smočte v rozehřátém vosku. Již po týdnu můžete začít upíjet.
Pokud dáváte přednost kupovaným lahvím, seženete mnoho druhů tohoto alkoholu. Ověřenou a kvalitní ořechovku Lihovárek si určitě zamilujete. V nabídce najdete české i zahraniční značky, jako Ořechovka Žufánek, Ullersdorf či třeba Sudličkovu Ořechovku.