Vyrábíme vína z bylinek
Víno se dá skutečně vyrobit i z léčivých bylin nebo přímo z různého ovoce. Jejich chuť je také naprosto skvělá a navíc se dá dokonce věnovat jako prezent, který jsme vlastnoručně vytvořili, a to získává ještě na daleko větší hodnotě. Vyrobit bylinné nebo ovocné víno není složité a tak můžete sami vyzkoušet trnkové, rybízové, meduňkové, z lipového květu, šípkové, pampeliškové a další.
Trnkové víno
Trnky je nejlepší trhat až po prvních mrazících, klidně na konci podzimu, to budou nejlepší.
Suroviny:
1 kg trnek
350 g cukru
1 l vody
živná sůl
vinné kvasinky
Postup:
trnky především pořádně vyperete a rozmačkáte. Pecky necháte uvnitř, nevybíráte je. Všechno nasypete do velkého demižonu. Mezitím si připravíte cukerný roztok, to znamená, že svaříte vodu s cukrem a necháte vychladnout. Tento roztok pak nalijete na rozmačkané trnky. Pak přidáte podle návodu živnou sůl a vinné kvasinky. Takto připravený základ musíte nechat 5-7 týdnů pracovat. To, že kvašení bude již u konce, poznáte celkem snadno. Trubičkou, která je v kvasné zátce, nebudou procházet skoro žádné bublinky a ovoce bude také ležet na dně demižonu. Pak je nutné víno stočit do menšího čistého demižonu a nechat dál čistit pod kvasnou zátkou. Hned na pohled zjistíte, kdy je třeba víno stočit do láhve a to nejlépe do skleněné. Bude mít krásnou barvu, pěknou jiskru a ani vůně nezklame. Láhve je nutné uzavřít korkovou zátkou a je hotovo. Je to vlastnoruční výrobek, který potěší a vlastně se může stát i originálním dárkem.
Dárek v plné parádě
Ještě větší úspěch sklidíte, když sklenici vína předáte v originálním obalu. Můžete si vyrobit nebo někoho požádat, aby vám obal uháčkoval, upletl nebo ušil. Fantazii se meze nekladou a vytvořit se dá tak i velmi vtipný motiv, který potěší obdarovaného ihned na první pohled. Na takové dárky se nezapomíná. Nejen že přinesou radost, že někomu jste stál za to, abyste mu vytvořil naprosto jedinečný dar, ale na druhou stranu vlastnoruční domácí výroba je stejně ta nejlepší.